Właściwie akacje to nazwa błędna, poprawne określenie to robinia akacjowa, inaczej grochodrzew biały. To bardzo ciekawe drzewo, którego korzenie zasiedlane są przez bakterie wiążące azot z powietrza.
Stare akacje – wrzesień 2021
Robinia akacjowa jest drzewem bardzo wartościowym. Zaliczana do roślin miododajnych, w czasie kwitnienia chętnie odwiedzana przez pszczoły. Robinia ma białe kwiaty, rosnące w skupiskach, pojawiające się na przełomie maja i czerwca. Co ciekawe, robinia akacjowa należy do najbardziej miododajnych roślin rosnących na terenach Polski. Miód robiniowy nazywany jest mylnie akacjowym, prawdopodobnie przez to, że sama robinia jest mylnie nazywana akacją. Miód robiniowy jest przezroczysty i nie krystalizuje się.
Kwiatostan robinii akacjowej – akwarela, autor Barbara Porczyńska, 2021
Jednak robinia akacjowa wykorzystywana jest nie tylko do pozyskiwania miodu. Jej kwiaty także nadają się do jedzenia, można z nich robić konfitury, dodawać do ciast oraz deserów. Jednak uwaga - robinia akacjowa jest drzewem trującym! Jedyną jej jadalną, a nawet pełną zdrowotnych właściwości częścią są jej kwiaty. Kwiaty robinii akacjowej działają wzmacniająco na organizm: wspomagają pracę układu nerwowego (mają właściwości uspokajające), działają wzmacniająco i rozkurczowo na organizm. Działają też moczopędnie, pomagając w stanach zapalnych nerek, czy obrzękach.
Specyfika lasku Bażantarnia - gęste korony drzew, sprawiła że okazy robinii akacjowej są wyjątkowo wysokie, o stosunkowo niewielkiej koronie.